Helikopterilentäminen:

HELIKOPTERILENTÄMINEN ON ILMAILUN KUNINKUUSLAJI!

Meistä moni on joskus haaveillut lentämisestä nimenomaan helikopterilla.

Helikopterin kyydissä istuneet tietävät miten hieno ja mieleenpainuva kokemus on ja muistavat lennon varmasti loppuikänsä. Voit vain kuvitella minkälaista olisi osata lentää helikopteria ihan itse!

Helikopterilla on lyömättömiä erityisominaisuuksia: kyky nousta ja laskeutua pystysuoraan sekä leijua ilmassa paikallaan. Liikehtimiskyky on helikoptereilla aivan omaa luokkaansa. Monessa suhteessa helikopteri on aivan verraton laite.

Lentokone on sidottu käyttämään lentokenttiä tai jos koneessa on kellukkeet alla, laajoja vesialueita. Helikopterilla voit mennä moniin sellaisiin paikkoihin, minne ei millään muulla laitteella pääse, ainakaan kovin helposti.

Mielestäni kaikki ilmailu ja kaikilla laitteilla lentäminen on hauskaa. Kokemusta on kertynyt monesta eri lajista riippuliitimistä alkaen jo yli 20 vuoden ajalta. Helikopterilentämisessä minua kiehtoo eniten liikkumisen vapaus ja lentokentistä riippumattomuus. Se yhdessä kopterin ainutlaatuisten ominaisuuksien kanssa tekee helikopterilentämisestä erityisen nautittavan ilmailumuodon.

Helikopteri on erittäin nopea kulkuneuvo. Sillä pääsee suoraan linnuntietä pisteestä toiseen parinsadan kilometrin tuntinopeudella. Moni vaikeakulkuinen paikka on lähempänä kuin olet ajatellutkaan. Voit viedä seurueen Turusta saaristoon mökille saunomaan ennätysajassa ja illaksi ehtii vielä hyvin takaisinkin, jos niin haluat.  Ainutlaatuinen saaristomme ilmasta käsin nähtynä on kaikille unohtumaton kokemus.

Helikopterilentämistä pidetään vaativana ja sitä se tavallaan onkin. Mitenkään erityisen vaikeata se ei kuitenkaan ole, kaivinkoneen käytön opettelu on varmasti vaikeampaa.

MITÄ HELIKOPTERILLA LENTÄMINEN MAKSAA?

Kaikkihan on suhteellista, mikä on halpaa tai mikä kallista.

Nopeasti ajateltuna 800€ lentotunnilta voi kuulostaa kalliilta. Tätä luokkaa on uudehkon nelipaikkaisen helikopterin lentotuntivuokra. Pidemmälle ajateltuna se ei ehkä olekaan ihan niin kallista. Verrataanpa sitä kaikkeen muuhun mihin rahaa yleisesti käytetään.

Tiedän, että monen autourheilua harrastavan vuosibudjetilla lentäisi helikopterilla jo kevyesti parikymmentä tuntia vuodessa ja se on jo paljon; puolen tunnin lentokeikka joka viikko keskimäärin, kun jätetään rospuuttoajan viikot laskuista.

Laitureissa seisoo paljon arvokkaita veneitä, joita käytetään kuitenkin vain erittäin vähän. Tällaisten veneiden todelliseen käyttötuntihintaan verrattuna (jos sitä koskaan halutaan edes laskea) vuokratun helikopterin lentotuntihinta on voi olla yllättävänkin edullinen.

Millaisen ainutlaatuisen elämyksen voit tarjota neljälle hengelle muutamalla sadalla eurolla? Puolessa tunnissa olet jo näyttänyt matkustajillesi koko turunmaan saariston.

MIKÄ HELIKOPTERIN LENTOTUNNISSA MAKSAA?

Lentotunnin hintaan vaikuttaa moni eri asia. Helikopteri on jo itsessään melkoisen suuri investointi ja sen vakuuttaminen on kallista. Jotta lentäminen olisi ehdottoman turvallista, helikopteria huolletaan usein ja säännöllisesti, monilla pääkomponenteilla on vain rajallinen käyttötuntimäärä, jonka jälkeen ne korvataan uusilla. Suhteellisen pienistä valmistusmääristä johtuen osat ja komponentit ovat kalliita verrattuna esimerkiksi autonosiin. Ilmailuviranomainen valvoo tarkasti, että kopteria huolletaan valmistajan yksityiskohtaisten ohjeiden mukaisesti. Huolto- ja korjaustöitä saa tehdä vain ilmailuviranomaisen hyväksymä helikopterihuolto-organisaatio, jossa lupakirja- mekaanikot suorittavat työt. Polttoainetta kuluu nelipaikkaisella kopterilla noin 60 litraa tunnissa, tosin se muodostaa vain pienen osan kokonaiskustannuksista.

MILLAISEN VASTINEEN RAHALLE SAA?

Helikopterilentäminen tarjoaa kiireiselle ihmiselle hienon harrastuksen lisäksi mahdollisuuden liikkua paikasta toiseen nopeasti. Savonlinnan oopperajuhlat on saattanut jäädä jo monena vuotena väliin vain ajanpuutteen takia tai sitten ei vain yksinkertaisesti huvita istua auton ratissa kuutta tuntia keskellä kauneinta kesää. Taukoineen tähän matkaan Turusta menee helposti työpäivä, joten reissuun uppoaa koko viikonloppu. (Turku-Savonlinna 445 km, keskinopeudella 80km/h ajo-aika 5h 33 min.) Helikopterilla lennät saman matkan linnuntietä alle kahdessa tunnissa ja mikä parasta, ehdit vielä samana iltana mökkisaareen lämmittämään saunan, eikä lentäminen yli kansallismaisemien ole takuulla pitkästyttävää. Helikopteri on monessa reissussa erinomaisen kustannustehokas laite – Aika on rahaa ja helikopterilla voit sitä säästää.

Parhaimmillaan voit yhdistää joskus lentoharrastuksen ja työsi.

Helikopterin avulla paripäiväiseksi suunniteltu kotimaan työreissu sujuukin alle päivässä, ja matkan teosta nauttii joka hetki. Aika ei käy takuuvarmasti pitkäksi helikopterin ohjaimissa.

Aina ei tarvitse olla edes määränpäätä. Rankan työpäivän päätteeksi voit ottaa kopterin hallista, leijutella sillä ympäri lentokentän nurmialueita hetki, tuntea miten hyvin se tottelee kaikkia ohjainliikkeitäsi nöyrästi, pyyhkäistä sitten ilmaan katsomaan miten ruska on värjännyt ympäristön puut laskevan auringon säteiden osuessa niihin matalalta, käyt vielä tekemässä kierroksen iltavalaistusta sytyttelevän kaupungin päälle josta jo voitkin mennä takaisin kentälle laskuun. Lentoaikaa on kulunut vartin verran, kaikki päivän murheet ovat jääneet taka-alalle ja tunnet olevasi kuin eri ihminen.

Helikopterilentäminen on sijoitus itseesi. Jokaisella lennolla saat ainutlaatuisia kokemuksia ja muistoja, joita ei kukaan voi ottaa sinulta koskaan pois.

Tiedossani ei ole että yksikään olisi katunut päätöstään suorittaa helikopteriyksityislentäjän lupakirja. Tiedän sen sijaan monia jotka ovat saaneet tästä hienosta harrastuksesta myöhemmin itselleen mahtavan ammatin.

 

 

Tervetuloa helikopterilentämisen
maailmaan!

 

Petri Visa, puheenjohtaja

Turun Seudun Helikopterilentäjät Ry

 

 

Huom! Emme lennä tilauslentoja!